Nokedliszaggató és pároló 17-19-MIR
Származási ország: Magyarország
Jutalompont: 0
Készlet információ: Készleten
Egy jó minőségű nokedliszaggató és pároló szaggató lapáttal kincset ér a konyhában. Anyag összetétele hőre keményedő szilikon alapú műanyag szaggatótégely és szaggatólapát.
Méretek: - átmérő alsó: 19,5 cm; - felső: 25 cm, - fülekkel: 30 cm
- magasság belső: 4,50 cm; - külső: 5,50 cm
- luk átmérő: 7 mm
- tömeg: 0,180 kg
- űrtartalom: 1,50 liter
- 20 - 25 cm átmérőjű edényekhez (fazék, lábas) használható
Csülök pörkölt
Hozzávalók:
- 2 db csülök
- 2 kg sertés comb
- 3 fej vörös hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- ételízesítő
- só
- szerecsendió
- majoránna
- bazsalikom
- őrölt kömény
- paradicsom
- paprika
- csípős paprika krém
- pirospaprika
Elkészítése:
A csülökből kiszedjük a csontot és félbe vágjuk. (fűrészelve nem lesz szilánkos)
A húst kockára vágjuk, és felét beletesszük a lábasba, alulra a csontokat, majd arra jön rá a hús. Ezután rátesszük az apró kockára vágott hagymát, és ízlés szerinti a fűszereket. A fűszereket betakarjuk, a maradék hússal majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön, pár óra alatt puhára főzzük. Mire a hús megpuhul, a leve kellően besűrűsödik, és a húson maradt kevés zsírtól nem lesz nehéz az étel. Az íze viszont nagyon finom.
Főtt krumplival és salátával tálaljuk.
Hegyi pörkölt
Hozzávalók fejenként:
- fél kiló vaddisznóhús, (legyen benne oldalas is) vagy ugyanennyi marhalábszár,
- egy sertés köröm négyfelé vágva,
- fél fej öklömnyi vöröshagyma,
- egy öklömnyi krumpli,
- hüvelykujjnyi füstölt szalonna,
- zsiradék, só, csemege pirospaprika, piros arany, köménymag, mustár, egy üveg vörösbor, erős paprika, fokhagyma vagy fokhagymakrém.
Elkészítése:
A hagymát kellő zsiradékon aranysárgára pirítjuk. Ráöntjük a csemege fűszerpaprikát, néhány gyors keverés után egy kevés vizet öntünk rá, ezzel kész a szaft alap.
Rátesszük a disznó vagy marhahúst, megsózzuk, és nagy lángon, erőteljes keverés közben addig sütjük, amíg a hús kifehéredik és levet ereszt.
Ekkor hozzátesszük a körmöt, az apróra vágott füstölt szalonnát, a köménymagot, erős paprikát, ha kevés a leve (biztosan kevés), egy kis vizet.
Kinyitjuk a borosüveget és kortyintunk egyet, mert innentől jó 1,5 - 2 óráig nincs más dolgunk, mint megakadályozni a hús odaégését és közben poharunkat időnként újra tölteni. Ha zsírjára sül a hús, öntünk utána egy kis vizet. Néha megkóstoljuk a szaftot, pótoljuk az esetleg hiányzó sót, paprikát (inkább piros arannyal), köményt és az erős paprikát. Közben megpucoljuk és felaprítjuk a krumplit hüvelykujjnyi darabokra.
Jó másfél órás rotyogás után, amikor a hús már kezdi elveszíteni a gumi állapotot, de még nem puha, beleöntünk a pörköltbe egy kevés vörösbort, némi mustárt, és a zúzott fokhagymát, végül a felaprított krumplit.
Innentől körülbelül fél óra múlva puhul meg a krumpli. Ha eltaláltuk, akkor már a hús is puha, ha nem, pechünk van, mert ha tovább főzzük, a krumpli szétesik. Közben folyamatosan rázogatni kell, mert egyre sűrűsödik, és könnyen odakozmál.
Ha kint a természetben főzzük, bográcsban célszerű. Ha elő akarunk készülni a művelethez, otthon a krumpli bele tétele előtti állapotig bezárólag elvégezhetjük a műveletet, a bográcsban forralunk egy kevés vizet, beletesszük a lábasban hozott, kocsonyásra merevedett, majdnem kész pörköltet, felforraljuk, és mehet bele a krumpli.
Magyaros körömpörkölt
Hozzávalók:
- 3 - 4 köröm
- 2 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál édes pirospaprika (lehet csípős is vagy pedig fele, fele arányba ízlés szerint)
- 2 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál vegeta
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A megtisztított körmöket kuktafazékba rakjuk, majd gyengén sózott vízben olyan puhára főzzük úgy, hogy a csontok elváljanak a hústól. Levéből kiszedjük, az összes csontot és a húst félretesszük. A vöröshagymát tisztítás után apróra daraboljuk, és olajon vagy sertés zsíron üvegesre dinszteljük, ezután a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntünk két evőkanál köröm - főzőlevet, majd a tűzre visszatesszük. Beletesszük a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi főző lével öntjük fel, amennyi majdnem ellepi. Fedő alatt pár percig forraljuk. Sós vízben főtt burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: