Egy jó minőségű kukta gyorsfőző fazék kincset ér a konyhában ha főzni kell. <Kukta gyorsfőző fazék 17 literes ITL> vásárlása kedvező áron a legjobb választás az edenyek.hu webáruházából. A kukta gyorsfőző fazék anyaga 18/10 króm-nikkel rozsdamentes nemesacél. A kukta gyorsfőző fazék gáz, elektromos, üvegkerámia, indukciós, halogén és fatüzelésű tűzhelyen egyaránt használható. A kukta gyorsfőző fazék több rétegből álló hővezető talpa biztosítja a fűtő energia egyenletes elosztását és teszi energiatakarékossá. Gyakorlatias, formatervezett és vonzó külső. A kukta gyorsfőző fazék könnyen tisztítható.
Figyelem: - űrtartalom = az edény színültig töltve!
A kukta gyorsfőző fazekat csak a kétharmadáig töltsük meg, hogy a magas nyomású gőz a szelepen ne nyomja ki az elkészítendő ételt. A kukta gyorsfőző fazekat gondosan lezárt fedővel helyezzük a nagyobb hőre kapcsolt tűzhelyre. Amikor a súlyszelep mozgását észleljük (a gőz ki fúvás megindul), a tűzhelyet azonnal állítsuk takarék fokozatra úgy, hogy a gőz a súlyszelepen csak szivárogjon.
Figyelem az edenyek.hu megjegyzés: - a kukta gyorsfőző fazék a gyártó és cikkszáma szerint 17 literes, de valójában csak 16 literes színültig töltve, és ez igaz az összes forgalomban lévő 17 literes kuktára amelyeknek formája egyezik az itt lévővel.
Méretek: - átmérő alsó belső: - 26 cm; - felső: - 26 cm
- átmérő alsó külső: - 28 cm; - felső: - 28 cm
- átmérő fülekkel: - 40 cm
- magasság belső: - 29 cm; - külső: - 30 cm
- tömeg: - 3,295 kg
- űrtartalom: - 16 liter
Egyes élelmiszerek kuktában főzési ideje
Élelmiszer megnevezése
|
Főzési idő (perc)
|
Élelmiszer megnevezése
|
Főzési idő (perc)
|
Bárányhús
|
15-20
|
Borjúhús
|
15-20
|
Burgonya egészben
|
12
|
Burgonya félbevágva
|
7-8
|
Burgonya felszeletelve
|
4-5
|
Cékla egészben
|
30
|
Cékla szeletelve
|
10
|
Csirke
|
10-15
|
Hal
|
7-8
|
Kacsa
|
15-20
|
Karalábé szeletelve
|
4-5
|
Kelkáposzta szeletelve
|
2
|
Karfiol
|
6
|
Lencse
|
15
|
Liba
|
40-50
|
Marhahús egészben
|
40-50
|
Marhahús szeletben
|
25-30
|
Nyúl
|
40-45
|
Paradicsom
|
1
|
Padlizsán hámozva
|
2-3
|
Paraj
|
2-3
|
Patisszon
|
5
|
Sárgarépa
|
2-3
|
Szárazbab
|
35-40
|
Sertéshús egészben
|
25-30
|
Sertéshús szeletelve
|
10-15
|
Tök szeletelve
|
3
|
Zöldbab
|
5
|
Zöldborsó
|
2-3
|
Cukkini szeletelve
|
3
|
Anna Bablevese recept
Hozzávalók:
- 25 dkg tarkabab
- 80 dkg füstölt hús csülök vagy nyúlja
- 2 babérlevél
- 15 dkg liszt
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 kis kanál piros paprika
- 2 dl tejföl vagy tej tejszín
- 5 szem bors
Elkészítése:
Előző este beáztatjuk a füstölt húst és a babot. A csülökkel a babot feltesszük főni, annyi vízben, hogy ellepje. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a babérlevelet Ha a bab is félig megpuhult az egészet puhára főzzük. A hagymát finomra vágjuk, az olajon megpirítjuk a 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk piros paprikával, felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A csülköt (ha azzal csináltuk) kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, majd visszatesszük. Hozzáadjuk a rántást, belekeverjük a tejfölt, felforraljuk. Ízesítünk, ha kel még.
Tanácsok:
A csülköt lehet kolbásszal helyettesíteni, a rántást pedig tejszínes habarással. Ki a mivel szereti.
Pacalpörkölt (sertés körömmel)
Hozzávalók:
- 2 kg pacal
- 1 nagyobb sertésköröm
- 50 dkg hagyma
- majoránna, szurokfű, Borsika fú, bors, só, pirospaprika
- 1 dl olaj.
Elkészítése:
A pacalt és a körmöt alaposan megtisztítjuk, a pacalt csíkokra, a körmöt három darabra vágjuk. A hagymát üvegesre megpirítjuk, majd pirospaprikával megszórjuk és öntünk rá egy kis vizet, hogy a paprika nehogy leégjen. Ekkor beletesszük a csíkokra vágott pacalt, és a darabokra vágott körmöt. Majd annyi vizet öntünk, rá amennyi két-háromujjnyival ellepi. És lassú tűzön, időnként megkeverve körülbelül két órát főzzük. Amikor már majdnem megfőtt megfűszerezzük, sóval, majoránnával, szurokfűvel, Borsika fűvel és borssal. A körmöt, ha már megfőtt kivesszük, vigyázva rá nehogy szétfőjön. Főtt burgonyával, vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.