Őzgerinc-sütőforma hagyományos KP – 33/11 – JAN
Az őzgerinc-sütőforma anyag összetétel 0,5 mm vastagságú bevonatos vaslemez méretre szabva, alakra préselve majd, kizárva minden nemű forrasztást vagy hegesztést. Az özgerinc-sütőforma kalács típusú sütemények készítésére kiválóan alkalmas.
Méretek: - hosszúságbelső: - 32 cm; - külső: - 33 cm
- szélesség alsó: - 2,5 cm; - felső: - 10,5 cm
- magasság belső: - 5 cm; - külső: - 5,5 cm
- tömeg: - 0,200 kg
- űrtartalom: - 1,50 liter
Püspökkenyér (hagyományosan)
Hozzávalók (4-8 személyre):
- 30 dkg grízes liszt
- 30 dkg cukor
- 5 db tojás
- 0,5 csomag vanillincukor
- 10 g sütőpor
- magok, gyümölcsök
- kevés margarin
Elkészítése:
A lisztet szitáljuk át és jól keverjük el benne a sütőport. A tojások fehérjéből verjünk habot. A cukrot keverjük ki a tojások sárgájával, adjuk hozzá a vanillincukrot, majd dolgozzuk bele a lisztet (ha hozzászitáljuk, akkor kevésbé csomósodik) valamint a magokat, gyümölcsöket, legvégül pedig (csak lazán) a tojáshabot. Egy őzgerinc vagy püspökkenyérformát kenjünk ki margarinnal (vagy vajjal), azt szórjuk, meg liszttel s ebbe simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben (180-200 fokon) úgy, mint a felfújtakat sütjük. Ha túl gyorsan pirulna, laza alufólia takarással védjük a tetejét a sugárzó hőtől. (Legalább 1 óra, amíg átsül.)
A püspökkenyér gazdagítására különösen alkalmas a mandula, dió, mogyoró, birsalmasajt, csokoládé, mazsola, valamint a különféle aszalt és kandírozott gyümölcsök. Ezeket az összetevőket mindig apróra vágjuk. Ha friss, magozott, félbevágott meggyet is használunk, akkor azt előbb - amennyire csak lehet - lecsurgatjuk, majd lisztbe forgatjuk (például egy zacskóban liszttel összerázzuk), ez gátolja majd meg, hogy a tésztát eláztassa, illetve, hogy a meggy lesüllyedjen a massza aljába.
A fenti tésztamennyiséghez körülbelül 3 deciliternyi vágott adalékot adunk.
Püspökkenyér
Hozzávalók:
- 5 tojássárgája
- 30 dkg cukor
- 2 dl tej
- 30 dkg liszt
- 30 dkg különféle töltelék (dió, mazsola, csoki, aszalt gyümölcs)
- a tojások habja
- a tábla tortabevonó csokoládé
Elkészítése:
A felaprított tölteléket elvegyítjük a liszttel. A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral és a tejjel, majd hozzákeverjük a lisztes tölteléket, végül a tojások habját.
Két zsírozott-lisztezett püspökkenyérsütő formában lassú tűznél sütjük. Ha kihűlt, csoki mázzal öntjük le.
Őzgerinc sütemény
Tészta:
- 6 tojás sárgáját 40 dkg cukorral habosra keverünk, közben kanalanként hozzáadunk 1 dl étolajat, 1 dl meleg vizet, majd 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és a tojások felvert habját.
A tésztát két részre osztjuk. Felét őzgerincformába öntjük, a tészta másik felébe pedig 2 – 2 evőkanál kakaót, étolajat, meleg vizet kavarunk, és egy másik formába öntjük. A fehér tészta lehet egy picivel több. Ha kisült, hidegen felszeleteljük, a sárga – barna tésztát felváltva krémmel töltjük.
Krém:
- 20 dkg porcukrot, 20 dkg margarint, 4 evőkanál rumot habosra kikavarunk.
- 4 dl tejet 1 csomag pudingporral (vanília vagy puncs), 1 evőkanál liszttel megfőzünk. Ha kihűlt, összekavarjuk a margarinnal.
Máz:
- 7 evőkanál kakaó, 7 evőkanál cukor, 4 evőkanál tej, 10 dkg vaj. Ezeket összemelegítjük és bekenjük a tésztát.
Megjegyzés: - a süteményt ferdén szeleteljük!
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: