Zománcozott gulyás bogrács 13 literes KP – 13/1 – KOC
Jutalompont: 0
Készlet információ: Készleten
A zománcozott gulyás bogrács 13 literes KP - 13/1 - KOC anyag összetétele 1 mm vastagságú vaslemez méretre szabva, alakra préselve kizárva minden nemű illesztést forrasztást vagy hegesztést. A zománcozott bogrács fülét tartó lemezeket utólag hegesztéssel rögzítik, majd duplán zománcozzák a már eredeti alakját elnyert bográcsot. Az így elkészített zománcozott bogrács időálló, könnyen tisztítható. A bogrács, a bográcsozás elengedhetetlen kelléke! A bográcsot nyílt lángon a szabadban a legcélszerűbb használni.
Figyelem! - űrtartalom = a bogrács színültig töltve!
Méretek: - átmérő (alsó): - 23 cm, - felső: - 40 cm
- magasság: - 18 cm
- tömeg: - 1,425 kg
- űrtartalom: - 13 liter
Szarvas gulyásleves
Hozzávalók:
- 60 dkg szarvashús (lábszár)
- 60 dkg burgonya
- 10 dkg zsír, vagy olíva olaj
- 10 dkg hagyma
- 8 dkg paradicsom
- 1 zöldpaprika (télen 2 evőkanál lecsó)
- 2 dkg fűszerpaprika
- csipetke
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- só ízlés szerint
- 1 kiskanál petrezselyemzöld
Elkészítése:
A szarvashúst kockákra vágjuk. A zsírban, vagy olajban megpirítjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, majd beletesszük a paprikát. Elkeverjük, majd rádobjuk a húst, sózzuk és tovább pirítjuk. Néhány perc múlva hozzáadjuk a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és nagyon kevés vizet, majd lefedve kis lángon pároljuk. Időnként megkeverjük, és kevés vizet öntünk utána. Fél óra múlva hozzátesszük a krumplit, a zöldpaprikát és a paradicsomot (ezek mindegyike kockákra van vágva). Felöntjük 1,5 liter vízzel és készre főzzük. Az utolsó 10 percben belefőzzük a csipetkét. Megszórjuk zöldpetrezselyemmel és forrón tálaljuk.
Bográcsgulyás
Hozzávalók:
- 50 dkg marha lábszár hús
- 1-2 fej vöröshagyma
- 6 dkg zsír
- 1 késhegynyi fokhagymakrém
- 2 csipet köménymag
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 zellerlevél
- 1 púpozott evőkanál pirospaprika
- 60 dkg tisztított krumpli
- 2 evőkanál száraz csipetke
- ízlés szerint só
Elkészítése:
Először vastagon kizsírozzuk a bográcsot, majd rétegesen beletesszük a kockára vágott húst az összevágott hagymát. A fokhagyma krémmel és köménymaggal fokozatosan ízesítjük. a tetejére tegyük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zeller zöldet. Sózzuk meg és gyakori rázogatás és kevergetés mellett közepes láng felett pirítsuk zsírjára a húst. Levéve a tűzről hintsük meg pirospaprikával és kb. 2 liter vízzel öntsük fel majd nagy lánggal füzük tovább. amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a kockára vágott krumplit és a száraz csipetkét. Ha szükséges még annyi vizet töltsünk hozzá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Nagy lánggal főzzük készre.
Bográcsos pusztapörkölt
Hozzávalók:
- 500 g sertéslapocka
- 50 g vöröshagyma
- 50 g sertés zsír vagy szalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 g pirospaprika
- só ízlés szerint
- törött bors, ízlés szerint
- majoránna, ízlés szerint
- 500 g burgonya
- 2 dl fehér bor
- 150 g paradicsom
- 150 g zöldpaprika
Elkészítése:
A hozzávalók közt itt elsőnek a magyar pásztorok hagyományos ma is kapható és használatos főzőalkalmatosságát, a bográcsot kell említenünk. A szabad-tűz fölé akasztható, félgömb alakú vasedényben kell a pusztapörköltet készíteni főként azért, mert a szabad-tűz utánozhatatlanul finom ízt ad a benne fövő ételnek!
A húst kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A bográcsban zsírt olvasztunk, az apró kockákra vágott hagymát megpirítjuk benne. Beletesszük a pirospaprikát, a húst, a hagymát és a többi fűszert, majd kevés vizet öntünk alá, és addig főzzük, amíg a hús puhulni kezd. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, ráöntjük a bort, hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot, és készre főzzük.
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: