Lángelosztó lángterelő öntöttvas lap nagy 21 cm
Az öntöttvas lángelosztó, lángterelő lemez anyaga öntöttvas. A lángelosztó, lángterelő öntöttvas lemez a gázláng hőenergiájának elosztására alkalmas és kiváló eszköz.
Méretek: - átmérő: - 21 cm
- vastagság: - 5 mm
- tömeg: - 1,20 kg
Kocsonya elkészítési módja
Hozzávalók:
- 2 kg (sertésköröm, farok rész, fejrész, orr, sertésfül, csülök, bőrök)
- 0,50 kg sovány sertéscomb
- 2-3 fej hagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 1 evőkanál egész bors
- só ízlés, szerint
- paprika, ízlés szerint
Elkészítése:
Egy nagy fazékban odatesszük a megtisztított húsféléket, a zöldségekkel, a sóval és a fűszerekkel együtt és annyi hideg vizet töltünk rá, amíg tejesen ellepi egy jó ujjnyi magasan (adagonként körülbelül 4,5 dl). Kis lángon, hogy ne zubogjon, lassan puhára főzzük (3 – 4 óra). Kanállal kiveszünk egy kevés lét, és ha ujjunkat belemártva "ragacsos", akkor biztos, hogy zselatin használata nélkül is meg fog dermedni. A főtt húst kivesszük (kicsontozzuk) és mélytányérokba egyenlően szétosztjuk.
A levet lezsírozva rászűrjük a húsokra, és hideg helyre tesszük dermedni. Tetejét ízlés szerint megszórhatjuk piros paprikával, őrölt borssal, vagy kevés citromlét csepegtethetünk rá, illetve citromkarikával, petrezselyem zölddel díszíthetjük.
Székely töltött káposzta
Hozzávalók:
- 25 – 50 savanyú káposzta levél
- 1 kg vágott savanyú káposzta
- 2 kg darált hús
- 0,50 kg füstölt szalonna
- 0,50 kg rizs
- só, ízlés szerint
- bors, ízlés szerint
- 1 gömböc
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. Ezután veszünk egy műanyag tálat és beletesszük
az apróra vágott szalonnát, a darált húst, a rizst, sót, borsot, és ha összekevertük az egészet, akkor megtöltjük vele a káposzta leveleket. A sózásnál mindig vegyük figyelembe, hogy mennyire sós a káposzta. A fazék aljába teszünk egy sor káposzta levelet, rátesszük a gömböcöt és körbe rakjuk a töltelékekkel.
A tetejére rárakjuk a vágott savanyú káposztát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ha félrehúzzuk a vágott káposztát a víz látszódjon. Felforrás után lassú tűzön addig főzzük, míg a hús meg a rizs puha nem lesz. Tejföllel és a gömböcből vágott szeletekkel tálaljuk.
Gömböc:
Disznóvágáskor készül. A disznó gyomrát alaposan kimossuk, és a véres hurka anyagából egy fél kilónyit elveszünk. Sovány húst kockára vágunk és rizst adunk hozzá egy
marokkal. Sót, borsot és morzsolt csombort (Borsika fű) Ezt az összes anyagot összekeverjük és beletöltjük a gyomorba. A végét bevarrjuk és elkezdjük abálni lassú tűzön. Addig abáljuk, amíg már nem jön ki belőle véres lé. Ezt tűszúrással ellenőrizhetjük. Kihűlés után felkötözzük és elvisszük a füstre. Ez kerül a töltött káposzta közepébe, vagy pedig egyszerűen csak füstölt sonka.
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: