Habverő 32 cm 000131 JAN
Jutalompont: 0
Készlet információ: Készleten
Egy jó minőségű habverő kincset ér sütés-főzős közben a konyhában. A habverő anyag összetétele rozsdamentes acél huzal, rozsdamentes markolat.
Méretek: - hosszúság: - 23 cm
- átmérő: - 5,5 cm
- tömeg: - 0,10 kg
Őzgerinc sütemény
Tészta:
- 6 tojás sárgáját 40 dkg cukorral habosra keverünk, közben kanalanként hozzáadunk 1 dl étolajat, 1 dl meleg vizet, majd 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és a tojások felvert habját.
A tésztát két részre osztjuk. Felét őzgerincformába öntjük, a tészta másik felébe pedig 2 – 2 evőkanál kakaót, étolajat, meleg vizet kavarunk, és egy másik formába öntjük. A fehér tészta lehet egy picivel több. Ha kisült, hidegen felszeleteljük, a sárga – barna tésztát felváltva krémmel töltjük.
Krém:
- 20 dkg porcukrot, 20 dkg margarint, 4 evőkanál rumot habosra kikavarunk.
- 4 dl tejet 1 csomag pudingporral (vanília vagy puncs), 1 evőkanál liszttel megfőzünk. Ha kihűlt, összekavarjuk a margarinnal.
Máz:
- 7 evőkanál kakaó, 7 evőkanál cukor, 4 evőkanál tej, 10 dkg vaj. Ezeket összemelegítjük és bekenjük a tésztát.
Megjegyzés: - a süteményt ferdén szeleteljük!
Püspökkenyér (hagyományosan)
Hozzávalók (4-8 személyre):
- 30 dkg grízes liszt
- 30 dkg cukor
- 5 db tojás
- 0,5 csomag vanillincukor
- 10 g sütőpor
- magok, gyümölcsök
- kevés margarin
A lisztet szitáljuk át és jól keverjük el benne a sütőport. A tojások fehérjéből verjünk habot. A cukrot keverjük ki a tojások sárgájával, adjuk hozzá a vanillincukrot, majd dolgozzuk bele a lisztet (ha hozzászitáljuk, akkor kevésbé csomósodik) valamint a magokat, gyümölcsöket, legvégül pedig (csak lazán) a tojáshabot. Egy őzgerinc vagy püspökkenyérformát kenjünk ki margarinnal (vagy vajjal), azt szórjuk, meg liszttel s ebbe simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben (180-200 fokon) úgy, mint a felfújtakat sütjük. Ha túl gyorsan pirulna, laza alufólia takarással védjük a tetejét a sugárzó hőtől. (Legalább 1 óra, amíg átsül.)
A püspökkenyér gazdagítására különösen alkalmas a mandula, dió, mogyoró, birsalmasajt, csokoládé, mazsola, valamint a különféle aszalt és kandírozott gyümölcsök. Ezeket az összetevőket mindig apróra vágjuk. Ha friss, magozott, félbevágott meggyet is használunk, akkor azt előbb - amennyire csak lehet - lecsurgatjuk, majd lisztbe forgatjuk (például egy zacskóban liszttel összerázzuk), ez gátolja majd meg, hogy a tésztát eláztassa, illetve, hogy a meggy lesüllyedjen a massza aljába.
A fenti tésztamennyiséghez körülbelül 3 deciliternyi vágott adalékot adunk.
Meggyes vagy almás sütemény
Hozzávalók:
- 40 – 45 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál cukor, pici só
- 25 dkg vaj
- 1 pohár tejföl
Elkészítése:
Ezt összegyúrjuk, közepes keménységű, jól nyújtható tésztát kapunk, és elfelezzük. Egyik fele az alja, a másik fele a teteje lesz.
Töltelék variációk
Almás töltelék
- 1/2 kg alma
- 7 evőkanál cukor
- vaníliás cukor
- fahéj
Elkészítése
Az almát lereszeljük, megcukrozzuk, a levét kinyomjuk. Egy csomag vaníliás pudingport megfőzünk az alma kinyomkodott levével és hozzákeverjük a lereszelt ízesített almát. Így tesszük a zsemlemorzsával megszórt tésztára.
Meggyes töltelék
- 1 kg meggy vagy 1 nagyobb üveg befőtt. Egy csomag vaníliás pudingport megfőzzünk a meggy 4 dl levéből, ízesítjük cukorral, összekeverjük a meggyel és ezt a tölteléket tesszük a szintén morzsával meghintett tésztára.
Mindkét sütemény tetejét megkenjük egy tojás fehérjével, majd előmelegített sütőben közepes hőfokon készre sütjük.
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: