G-23Z82M83B8
Kategóriák
Google fordítás
Legnépszerűbbek

Káposztagyalu 3 késes kocsis 56×19 cm

Káposztagyalu 3 késes kocsis 56×19 cm
Származási ország: Magyar
Jutalompont: 0
Készlet információ: Készleten
Fogyasztói ár: 11,600 Ft
Db:  Kosárba
   - VAGY -   
Káposztagyalu 3 késes kocsis 56×19 cm Káposztagyalu 3 késes kocsis 56×19 cm Káposztagyalu 3 késes kocsis 56×19 cm
Egy jó minőségű káposztagyalu 3 késes kocsis kincset ér a konyhában az eltevésnél és ha főzni kell. Munkafelület fa, vágó szerkezet a kés krómacél. Tök és káposztafélék gyalulására, forgácsolására alkalmas eszköz. Figyelem, a gyalu vágó kései gyárilag élezettek, meg vannak fenve, nagyon élesek és ezért fokozott figyelemmel használható. A késeket csavarral rögzítették, könnyen eltávolíthatóak és élezhetőek. Használatba vétel előtt nem kell megélezni a vágó késeket, csak és akkor mikor a sok használat után érezzük, hogy veszített élességéből, nem úgy vág a gyalunk, ahogy kellene.
Figyelem: - Gyerekektől távol és elérhetetlenül tartandó!
 
Méretek: - teljes hosszúság: - 54,5 cm
               - szélesség belső: - 15 cm; - külső: - 19 cm
               - vastagság: - munkalap: - 1,5 cm; - vezető sínnel: - 3,5 cm
               - tömeg: - 1,455 kg
               - kések szám: - 3 db
               - kések hossza: 21 cm, ebből hasznos felület: - 17 cm
Kocsi méretek: - hosszúság belső: - 15,5 cm; - külső: - 18 cm
                         - szélesség belső: - 14 cm; - külső: - 16,5 cm
                         - magasság: - 5,7 cm
 
Erdélyi rakott káposzta
 
Hozzávalók:
 - 50 dkg darált disznóhús 
 - 10 dkg füstölt kolbász 
 - 10 dkg húsos füstölt szalonna 
 - 80 dkg savanyú káposzta
 - 15 dkg rizs 
 - 1 fej vöröshagyma 
 - 2 dl tejföl 
 - 1 gerezd fokhagyma 
 - zsiradék 
 - pirospaprika 
 - bors 
 - só
 
Elkészítés:
Két kanál zsiradékban pirítsuk sárgára az apróra vágott hagymát, tegyük bele a megtört fokhagymát, a darált húst, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kávéskanálnyi pirospaprikával, és visszafogott tűzön állandóan keverve pirítsuk 10-12 percig. A szalonnát vágjuk kis kockákra, serpenyőben hevítsük fel, adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, s pirítsuk együtt egy-két percig. A rizst pároljuk félig puhára, és csurgassuk le. Egy zsiradékkal kikent edény (öntöttvas) aljába terítsük el a párolt káposzta harmadát, tegyük rá a szalonnás kolbászt, erre jön a káposzta, következő harmada meglocsolva a tejföl felével, arra a rizs, majd a pirított hús, végül pedig a maradék káposzta. A tetejét locsoljuk meg a maradék tejföllel meg az olvasztott zsírral, és közép meleg sütőben pároljuk készre. Ez körülbelül egy óra.
 
Erdélyi töltőt káposzta
 
Hozzávalók:
- 3-4 fej savanyú káposzta
- 1 kg sertés lapocka, comb (a comb száraz hús ezért zsírszalonnát daráljunk, hozza, hogy szaftos legyen a töltelék) darálva.
- 20 dkg kenyér szalonna
- 20 dkg rizs
- só, bors, ízlés szerint (vigyázzunk, mert a káposzta is sós) és nagyon kevés pirospaprika
- csombor, kapor
- 0,50 kg füstölt karaj vagy tarja, esetleg császárhús
 
Elkészítés:
- a rizst 15 -20 percig vízben áztatjuk, majd hozzáöntjük a húshoz. Sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk, de csak diszkréten, nem fontos, hogy piros legyen, majd jól összekeverjük (összegyúrjuk). Ha nagyon száraznak talajuk öntsünk, hozza vizet vagy káposztalevet (ezzel finomabb lesz). Ezután a fejes káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket és ebbe töltjük a húst, lazán, mert a rizs megdagad.
A fazék aljára lefejtett káposzta leveleket teszünk nem sokat csak annyit, hogy az edény alját betakarja. A megmaradt fejes káposztákat felvágjuk káposztagyaluval vagy késsel mintha vagdalt káposztát akarnánk készíteni, majd a vágott káposztát kettéosztjuk, felét a már elrendezett káposzta levelekre tesszük a négybe vágott szalonnával és elrendezzük a töltelékeket. A tetejére tehetjük a füstölt húst, bőven megszórjuk a tetejét csomborral és kaporral, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét, teljesen fele töltjük vízzel, míg tejesen ellepi a káposztát úgy egy ujjnyira (ha nem nagyon sós a káposztalé, akkor fele víz fele káposztalé így az igazi). Körülbelül 3 óra alatt készre főzzük (sütőben, kemencében lassú tűzőn az igazi).
 
Tanácsok:
Ebből a mennyiségből nagyon sok lesz.
A csombort Borsika fűvel lehet helyettesíteni.
 
 
Párolt káposzta
    
Hozzávalók:
 - 1 fej (kb. 1,5 kg) vörös vagy fehér káposzta
 - 5 dkg hagyma
 - 5 dkg cukor, 
 - 2 g köménymag
 - 4 cl ecet
 - 1 dl vörös vagy fehérbor
 - só, ízlés szerint
 - egy - két evőkanál zsír vagy olaj, ízlés szerint
    
Párolt káposzta elkészítése:  
A káposztát vékonyra szeleteljük, megsózzuk és kb. fél órát állni hagyjuk. 
A hagymát zsírban vagy olajban meg dinszteljük (pirítjuk) majd feleresztjük ecettel és kevés vízzel és hozzáadjuk a káposztát. fűszerezzük köménymaggal, sóval, cukorral és fedő alatt puhára pároljuk a káposztát. végül ráöntjük a bort (elhagyható).  
Jó tanács: Csak frissen az igazi!

Írjon vélemény

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: