Vágódeszka és tálalódeszka nyeles KP – 40/20 – JAN
Jutalompont: 0
Készlet információ: Készleten
Vágódeszka és tálalódeszka nyeles KP - 40/20 - JAN eladás, értékesítés, vásárlás. A vágódeszka és tálalódeszka anyag összetétele bükkfa
Méretek: - hosszúság nyél nélkül: - 25 cm; - nyéllel: - 40 cm
- szélesség: - 19,80 cm
- nyél hosszúság: - 15 cm
- vastagság: - 1,80 cm
- tömeg: 0,75 kg
Erdélyi füstölt kolbász recept
Hozzávalók:
- 2,5 kg sertéshús
- 70 dkg marhahús
- 2 nagy fej fokhagyma
- 5 g őrölt fekete bors
- 1 evőkanál csípős fűszerpaprika
- 1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
- 5 dkg só
- 5 g szárított csombor (Borsika fű)
Elkészítés:
A húsokat mosás és lecsöpögtetés után nagyobb darabokra szeleteljük és együttesen ledaráljuk. A tisztított fokhagymát összezúzzuk, majd az ízesítőkkel, kevés vízzel együtt a húshoz adva alaposan összedolgozzuk úgy, hogy könnyen bélbe tölthető legyen. Lecsöpögtetés után füstöltjük.
Frissen sütve burgonyapürével tálaljuk. Vörös bor illik hozzá.
Kolozsvári füstölt szalonna elkészítése:
Ez a szalonna fiatal és perzselt sertésből finom. A fél disznó oldaláról lefejtjük a szalonnát a sonka és lapocka között.
Úgy vágjuk, hogy kerüljön rá az oldalasból egy vékony húsréteg. Ha angolszalonnát is akarunk készíteni, akkor vigyázzunk, hogy a karajt fedő hátszalonnát nehogy hozzáfejtsük! Amennyiben nem akarunk hagyni angolszalonnát, akkor nem érdekes, mert a hátszalonnát levéve, ízlés szerint készíthetünk belőle egyéb szalonnaféleséget, illetve kisüthetjük zsírnak.
Először egyetlen nagy táblában formázzuk ki a meghagyandó szalonnát. Ez ismét ízlés dolga, ki, milyen vastagon szereti. Ebből az egész táblából alakítjuk ki aztán a kisebb táblákat. Ez attól függ, mekkora volt a disznó. Általában két, esetleg három szép táblát készíthetünk. Ez gusztusos is és könnyen kezelhető.
Kihűlés után alaposan besózzuk, majd bőrös felükkel lefelé fordítva, egymásra helyezve, betesszük a sózó-kádba. Ebben érleljük hat-hét napig úgy, hogy minden nap megforgatjuk. Ezután páclevet készítünk
13 liter vízhez:
- 2 kg jódmentes só
- 1 dkg salétrom só
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál koriander
- 1 evőkanál fenyőmag
- 4 babérlevél
- 3 fej vöröshagyma
A fenyőmagot és a koriandert finomra őröljük. A fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Beletesszük a többi adalékot is és felforraljuk, majd kihűtve rászűrjük a szalonnára. Fontos, hogy a páclé teljesen elfedje a felső darabokat is. Ebben érleljük még egy jó hétig, majd a pácléből kivéve 2-3 napig szellős helyen kilógatva szikkasztjuk. Az alaposan kiszikkasztott szalonnatáblákat hideg füstön szép piros-barnára füstöljük. A füstről levéve száraz, szellős, hűvös helyen érleljük, majd gondosan elcsomagolva, hűtőládában tároljuk. Így nem lesz a húsréteg ehetetlenül kemény, hanem ez a szalonna olyan finom puha marad, hogy elolvad a szájban.
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: