Zománcozott kalács és kenyérsütő forma 35×16 cm KP – 4/1 – TFA
Fogyasztói ár: 2,850 Ft
Zománcozott kalács és kenyérsütő forma eladás, értékesítés, vásárlás és a legjobb választás az Edények.hu webáruházából. A zománcozott kalács és kenyérsütő anyag összetétel 0,5 mm vastagságú szénacéllemez méretre szabva, alakra hajtogatva majd a szögleteknél hegesztve. A zománcozott kalácssütő merevségét a felső peremek visszahajtásával nyeri el. A kalácssütő a végső alak elérése után zománcozva. A zománcozott kalácssütő jellegzetes mákos tetszését, a fehér zománc ráspriccelésével nyeri el.
Méretek: - hosszúság alsó: - 32,5 cm; - felső: - 35 cm
- szélesség alsó: - 14 cm; - felső: - 16 cm
- magasság belső: - 5,5 cm; - külső: - 5,6 cm
- tömeg: - 0,445 kg
- űrtartalom: - 3 liter
SZÉKELY PITYÓKÁS, KOVÁSZOS HÁZIKENYÉR RECEPT
A pityókás házikenyér jellegzetesen tömör és nagyon laktató kenyér. Nem morzsálódik, könnyen szeletelhető, és több napig is frissen marad. Sajnos manapság otthon már egyre kevesebben sütik rendszeresen ezt a fajta kenyeret, de aki süti, az úgy süti, ahogy annak idején a nagymamájától tanulta: - 8 kg lisztből, nagy munkával.
Hozzávalók egy kb. egy két kilós kenyérhez, vagy kettő darab egy kilóshoz:
- 1,5 - 2 kg liszt
- 1/2 - 1 kg krumpli (pityóka)
- 2 evőkanál só
- 5 dkg friss élesztő
- kb. 15 dkg kovász
Elkészítése:
Héjában megfőzzük a krumplit, majd meghámozzuk, és átnyomjuk krumplinyomón. Átszitáljuk a lisztet, és nagy tálban a krumpli mellé tesszük. (ha van, dagasztóteknőbe.) Összekeverjük a liszt egy részét a krumplival, majd hozzáöntjük a kb. 3 dl. vízben elkevert kovászt és élesztőt. Összegyúrjuk, majd bőven megszórjuk liszttel, és éjszakára pihenni hagyjuk. (A hagyomány szerint ilyenkor három keresztet rajzolnak a kenyérbe, és kérik rá a Fent való áldását.)
Másnapra teljesen elterül a tálban a tészta. Ekkor bő fél - egy liter langyos vízben feloldjuk a sót, majd több részletben hozzáöntjük a kenyértésztához. Kisebb adagokban hozzágyúrjuk a lisztet, és addig dagasztjuk, amíg elválik a dagasztóteknő oldalától és meg nem cseppen az eszterhéj (jelen esetben az izzadság a homlokról). (A víz mennyisége a liszt minőségétől függ. Nem szabad túl lágy tésztát kapnunk.) Letakarjuk a tésztát, és hagyjuk kelni kb. egy órát. Közben begyújtjuk a kemencét. Amikor megkelt a tészta, megformázzuk a kenyeret, és kb. 1 órán át sütjük a forró kemencében (vagy 210-230 fokra melegített sütőjében).
A tálon, illetve a dagasztóteknőn maradt tésztából készül a következő kovász, és egy madárka is, amelyet az erdélyi nénik két mozdulattal formáznak meg.
Kis befőttes üvegbe tesszük a kovászt, majd lezárva érlelődni hagyjuk a következő sütésig.
Bottal leverjük a megsült kenyérről a fekete héját, majd nagy reszelővel át is reszelhetjük a felületét. Ezután konyharuhába tesszük, és hagyják kihűlni.
Osztrák kalács recept
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 2 dl olaj
- 30 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- pici só
- 40 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
Elkészítése:
A tejet, az olajt, a tojások sárgájával, a sóval, és a cukorral elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá kell verni, a lisztet, majd a fehérje habját belekeverjük a masszába. Kizsírozott, lisztezett tepsiben, vagy formában kisütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Lehet kakaóval, kókusszal, dióval ízesíteni.
Töltött fonott kalács recept
Hozzávalók:
- 40 dkg rétesliszt
- 5 dkg porcukor
- 2 db egész tojás
- 5 dkg margarin
- 2 dkg élesztő
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 1 dl tej
- 1 evőkanál citromlé
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg mandula
Elkészítése:
Az átszitált langyos liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a sót és összekeverjük. Közben az élesztőt langyos tejben megkelesztjük, majd a liszttel összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Körülbelül 2 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Két szélét 2 cm szélességben párhuzamosan bevágjuk körülbelül a tészta egyharmad részéig. A középső csíkra a tölteléket helyezzük. A tésztacsíkokat úgy hajtjuk rá, mintha fonatot készítenénk, és a kizsírozott tepsibe fektetjük. Az így elkészített tésztát 20 percig pihentetjük. Majd a tetejét- tojássárgájával megkenjük, és vágott mandulával megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes tűzön, körülbelül 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kakaós kalács
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag szárított élesztő (32 g)
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaó por
- 1-1,5 dl langyos tej (gyúrás függvénye)
- 1 bő evőkanál étolaj
- 1 tojás
- a tetejére 1 tojás (a kenéshez)
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, élesztővel, vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, majd alaposan összegyúrjuk a tojással és annyi tejjel, hogy egy könnyű, lágy tésztát kapjunk, de a kezünkhöz ne ragadjon. A tésztát kétfelé vesszük és az egyik feléhez adunk egy fél evőkanál étolajat, mellyel alaposan átdagasztjuk. A másik feléhez adjuk a kakaóport, belegyúrjuk, majd a másik fél evőkanál olajjal ezt is átdagasztjuk.
A tésztákat letakarva 15 percig pihentetjük. Pihentetés után kb. 35×40 cm téglalappá nyújtjuk. A kakaós lapra ráfektetjük a fehér lapot, és mint a bejglit feltekerjük.
A rudat félbe hajtjuk és összefonjuk. Egy keskeny sütőformát kibélelünk sütőpapírral és a fonatot beletesszük, majd 30-40 percig ismét pihentetjük, majd a tetejét megkenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: