Rozsdamentes indukciós fazék 16 literes 363003-BQT
Fogyasztói ár: 19,950 Ft
Vásároljon a rozsdamentes indukciós fazék kínálatunkból! Az anyaga 18/10-es króm-nikkel nemesacél. A rozsdamentes fazék, gáz, elektromos, üvegkerámia, indukciós, gerjesztéses, halogén és fatüzelésű tűzhelyen egyaránt kiváló hatásfokkal használható. A több rétegből álló hővezető alja biztosítja a fűtő energia egyenletes elosztását és teszi energiatakarékossá. Mikrohullámú sütő kivételével minden tűzhely sütőjébe használható. Könnyen tisztítható, mosogatógépben mosható.
Figyelem: - űrtartalom = a fazék színültig töltve!
Méretek: - átmérő belső: - 30 cm; - külső: - 31,70 cm; - fülekkel: - 40,50 cm
- magasság belső: - 23 cm; - külső: - 23,5 cm; - fedővel: - 29,50 cm
- tömeg fedővel: - 2,58 kg; - fedő nélkül: - 1,86 kg
- űrtartalom: - 16 liter
Zakuszka
A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém, amely felhasználható az ételek ízesítésére, illetve tésztaételekhez is hozzáadott mártásként. Az ételízesítésen kívül előételként, szendvicskrémként, salátaként is használja az erdélyi, bolgár, orosz, román, szerb konyha.
Hagyományos székely zakuszka
Hozzávalók (kb. 15 db 375 ml-es üveghez):
- 10 nagy fej vöröshagyma
- 10 db szép nagy padlizsán (vinete)
- 30 db paradicsom
- 30 db pritaminpaprika (gogos), esetleg ennek megfelelő mennyiségű kaliforniai paprika
- 1 liter hidegen sajtolt napraforgóolaj, vagy olíva olaj
- só, ízlés szerint
- bors, ízlés szerint
- 3-5 db babérlevél, mérettől függően
Elkészítése:
A befőzés alapszabályai szerint előkészítjük és csírátlanítjuk a befőttesüvegeket
Parázson (vagy sütőben) megsütjük a padlizsánokat. A zakuszka akkor kapja a legteltebb, legfüstösebb ízt, ha a paprikákat is megsütjük - bár ez nagyon munkaigényes (sütést követően hámozni szükséges a forró paprikákat), így elhagyható.
A hagymákat tisztítsuk meg és daráljuk le, majd egy leves szűrőben tegyük félre, hogy lecsepegjen a leve. Le kell darálni a csumájától megtisztított paprikákat, és a héjától megtisztított sültpadlizsánokat is. A paradicsomokat passzírozzuk ki és főzünk sűrű paradicsomlevet.
Amikor minden szükséges hozzávaló sülve-főve, darálva készen áll, akkor egy jó nagy, lekvárfőző fazékban megmelegítünk 1 liter hidegen sajtolt napraforgó, vagy olíva olajt. A darált, lecsepegtetett vöröshagymát szép lassan üvegesre pároljuk benne.
Mehet az edénybe a darált paprika is, majd sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel fűszerezzük. Ha a paprika nyers volt, akkor kell egy kis idő, amíg elfő a leve. Ha a paprikát is megsütöttük, akkor már most mehet a padlizsán és a paradicsomlé is a hagymához, egyébként megvárjuk, hogy a paprika is megsüljön egy kicsit.
Innentől nincs más teendő, mint lassú tűzön kevergetni addig, amíg kellően besűrűsödik. A forrás után körülbelül 3-4 órával éri el azt az állapotot, amikor már kész - ha kicsapódik a főzetből az olaj, ezt jelzi.
A kész, forró zakuszkát az előkészített, csírátlanított üvegekbe töltjük úgy, hogy a tetején még maradjon egy kis hely. Mindegyik üvegbe a zakuszka tetejére töltünk néhány milliméternyi olajt: - ez légmentesen elzárja a levegőtől, így segít tartósítani. A megtöltött üvegek már indulhatnak is a dunsztba pihenni.
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: