Őzgerinc-sütőforma préselt KP – 35/11 – JAN
Őzgerinc-sütőforma préselt KP - 35/11 - JAN vásárlása a legjobb választás az Edények.hu webáruházból. Préselt őzgerinc-sütőforma magyar gyártótól, kedvező áron csak az edények.hu webáruházban. Az őzgrinc-sütőforma anyag összetétel 0,5 mm vastagságú bevonatos vaslemez méretre szabva, alakra préselve majd, kizárva minden nemű forrasztást vagy hegesztést. Az őzgerinc-sütőforma kalács típusú sütemények készítésére kiválóan alkalmas.
Méretek: - hosszúság: - alsó: - 32,5 cm, - felső: - 34,5 cm
- szélesség: - alsó: - 3 cm, - felső: - 9 cm
- magasság: - belső: - 4 cm, - külső: - 4,1 cm
- tömeg: - 0,15 kg
- űrtartalom: - 1,0 liter
Püspökkenyér (hagyományosan)
Hozzávalók (4-8 személyre):
- 30 dkg grízes liszt
- 30 dkg cukor
- 5 db tojás
- 0,5 csomag vanillincukor
- 10 g sütőpor
- magok, gyümölcsök
- kevés margarin
A lisztet szitáljuk át és jól keverjük el benne a sütőport. A tojások fehérjéből verjünk habot. A cukrot keverjük ki a tojások sárgájával, adjuk hozzá a vanillincukrot, majd dolgozzuk bele a lisztet (ha hozzászitáljuk, akkor kevésbé csomósodik) valamint a magokat, gyümölcsöket, legvégül pedig (csak lazán) a tojáshabot. Egy őzgerinc vagy püspökkenyérformát kenjünk ki margarinnal (vagy vajjal), azt szórjuk, meg liszttel s ebbe simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben (180-200 fokon) úgy, mint a felfújtakat sütjük. Ha túl gyorsan pirulna, laza alufólia takarással védjük a tetejét a sugárzó hőtől. (Legalább 1 óra, amíg átsül.)
A püspökkenyér gazdagítására különösen alkalmas a mandula, dió, mogyoró, birsalmasajt, csokoládé, mazsola, valamint a különféle aszalt és kandírozott gyümölcsök. Ezeket az összetevőket mindig apróra vágjuk. Ha friss, magozott, félbevágott meggyet is használunk, akkor azt előbb - amennyire csak lehet - lecsurgatjuk, majd lisztbe forgatjuk (például egy zacskóban liszttel összerázzuk), ez gátolja majd meg, hogy a tésztát eláztassa, illetve, hogy a meggy lesüllyedjen a massza aljába.
A fenti tésztamennyiséghez körülbelül 3 deciliternyi vágott adalékot adunk.
Őzgerinc süti sütés nélkül (mutatós!)
Hozzávalók:
- 25 dkg teavaj
- 25 dkg porcukor
- 4 dkg kakaó
- 1 csomag, főzős csokoládé pudingpor
- 15 dkg darált dió
- 2 tojás
- 1 csomag babapiskóta
Elkészítése:
Egy lábasban vizet forralunk (körülbelül félig töltsük a lábast). A piskóta kivételével a többi anyagot egy másik (kisebb) lábasba tesszük, és kevergetve a víz fölött 20 percig gőzöljük. Egy őzgerincformát celofánnal kibélelünk úgy, hogy a forma szélein jócskán hagyunk ráhajtást. Vékonyan kivajazzuk, majd a massza 1/3 részét beleterítjük. Erre hosszában rakunk 1 sor babapiskótát, lapos oldalukkal felfelé. Erre a forró massza háromnegyedét, rá még egy 1 sor babapiskótát, végül bekenjük a massza maradékával. Ráhajtjuk kétoldalt a celofán széleit, és ha kihűlt, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Reggel a nylont széthajtogatva deszkára borítjuk a sütit, és a celofán eltávolítása után szeletelhető.
Őzgerinc sütemény
Tészta:
- 6 tojás sárgáját 40 dkg cukorral habosra keverünk, közben kanalanként hozzáadunk 1 dl étolajat, 1 dl meleg vizet, majd 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és a tojások felvert habját.
A tésztát két részre osztjuk. Felét őzgerincformába öntjük, a tészta másik felébe pedig 2 – 2 evőkanál kakaót, étolajat, meleg vizet kavarunk, és egy másik formába öntjük. A fehér tészta lehet egy picivel több. Ha kisült, hidegen felszeleteljük, a sárga – barna tésztát felváltva krémmel töltjük.
Krém:
- 20 dkg porcukrot, 20 dkg margarint, 4 evőkanál rumot habosra kikavarunk.
- 4 dl tejet 1 csomag pudingporral (vanília vagy puncs), 1 evőkanál liszttel megfőzünk. Ha kihűlt, összekavarjuk a margarinnal.
Máz:
- 7 evőkanál kakaó, 7 evőkanál cukor, 4 evőkanál tej, 10 dkg vaj. Ezeket összemelegítjük és bekenjük a tésztát.
Megjegyzés: - a süteményt ferdén szeleteljük!
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: