G-23Z82M83B8
Kategóriák
Google fordítás
Legnépszerűbbek

Kalácssütő kenyérsütő forma gránit bevonattal 9962 AMB

Kalácssütő kenyérsütő forma gránit bevonattal 9962 AMB
Gyártó: AMBITION
Származási ország: Lengyel
Jutalompont: 0
Készlet információ: Van készleten
Fogyasztói ár: 2,450 Ft
Db:  Kosárba
   - VAGY -   
Kalácssütő kenyérsütő forma gránit bevonattal 9962 AMB Kalácssütő kenyérsütő forma gránit bevonattal 9962 AMB Kalácssütő kenyérsütő forma gránit bevonattal 9962 AMB
Egy jó minőségű kalácssütő kenyérsütő forma kincset ér sütés közben a konyhában. <Kalácssütő kenyérsütő forma gránit bevonattal 9962 AMB> vásárlása a legjobb választás az edenyek.hu webáruházából. A kalácssütő és kenyérsütő gránit bevonatós anyag összetétel: - 0,5 mm vastagságú vegytiszta fémlemez méretre szabva, préseléssel alakra formázva, majd gránit bevonattal ellátva, kizárva minden nemű forrasztást vagy hegesztést. A kalácssütő és kenyérsütő gránit bevonatós szilikon csúszásmentes fogantyúkkal van ellátva. Kenyerek és kalács típusú sütemények készítésére kiválóan alkalmas. A kalácssütő és kenyérsütő gránit bevonatós gyakorlatias, formatervezett és vonzó külsővel rendelkezik, könnyen tisztítható, mosogatógépbe rakható.
Figyelem: - űrtartalom = az edény színültig töltve!
 
Méretek: - hosszúság alsó: - 21 cm; - felső: - 24 cm
               - szélesség alsó: - 10 cm; - felső: - 13 cm
               - magasság: - 6 cm
               - tömeg: - 0,240 kg
               - űrtartalom: - 1,5 liter
 
SZÉKELY PITYÓKÁS, KOVÁSZOS HÁZIKENYÉR RECEPT
 
A pityókás házikenyér jellegzetesen tömör és nagyon laktató kenyér. Nem morzsálódik, könnyen szeletelhető, és több napig is frissen marad. Sajnos manapság otthon már egyre kevesebben sütik rendszeresen ezt a fajta kenyeret, de aki süti, az úgy süti, ahogy annak idején a nagymamájától tanulta: - 8 kg lisztből, nagy munkával.
 
Hozzávalók egy kb. egy két kilós kenyérhez, vagy kettő darab egy kilóshoz:
- 1,5 - 2 kg liszt
- 1/2 - 1 kg krumpli (pityóka)
- 2 evőkanál só
- 5 dkg friss élesztő
- kb. 15 dkg kovász
 
Elkészítése:
Héjában megfőzzük a krumplit, majd meghámozzuk, és átnyomjuk krumplinyomón. Átszitáljuk a lisztet, és nagy tálban a krumpli mellé tesszük. (ha van, dagasztóteknőbe.) Összekeverjük a liszt egy részét a krumplival, majd hozzáöntjük a kb. 3 dl. vízben elkevert kovászt és élesztőt. Összegyúrjuk, majd bőven megszórjuk liszttel, és éjszakára pihenni hagyjuk. (A hagyomány szerint ilyenkor három keresztet rajzolnak a kenyérbe, és kérik rá a Fent való áldását.)
Másnapra teljesen elterül a tálban a tészta. Ekkor bő fél - egy liter langyos vízben feloldjuk a sót, majd több részletben hozzáöntjük a kenyértésztához. Kisebb adagokban hozzágyúrjuk a lisztet, és addig dagasztjuk, amíg elválik a dagasztóteknő oldalától és meg nem cseppen az eszterhéj (jelen esetben az izzadság a homlokról). (A víz mennyisége a liszt minőségétől függ. Nem szabad túl lágy tésztát kapnunk.) Letakarjuk a tésztát, és hagyjuk kelni kb. egy órát. Közben begyújtjuk a kemencét. Amikor megkelt a tészta, megformázzuk a kenyeret, és kb. 1 órán át sütjük a forró kemencében (vagy 210-230 fokra melegített sütőjében).
A tálon, illetve a dagasztóteknőn maradt tésztából készül a következő kovász, és egy madárka is, amelyet az erdélyi nénik két mozdulattal formáznak meg.
Kis befőttes üvegbe tesszük a kovászt, majd lezárva érlelődni hagyjuk a következő sütésig.
Bottal leverjük a megsült kenyérről a fekete héját, majd nagy reszelővel át is reszelhetjük a felületét. Ezután konyharuhába tesszük, és hagyják kihűlni.
 
Kovász készítése
 
Első lépés:
- 3 evőkanál teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztet 3 evőkanál langyos vízzel keverjünk össze, és tegyük egy befőttes üvegbe vagy egy zárható tetejű edénybe. Zárjuk le és melegebb helyen hagyjuk állni 48 órát.
 
Második lépés:
- Adjunk a keverékhez, ismét 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál langyos vizet, ekkor már kissé savanykás illata van, ismét zárjuk le és hagyjuk állni 24 órát.
 
Harmadik lépés:
- Utolsó lépésként 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet adjunk az eddig elkészült kovászunkhoz, jól keverjük el és ismét hagyjuk egy napot állni. Ezután már a kovász használható. Mindig annyi liszttel és vízzel pótoljuk, amennyit elvettünk belőle a kenyérsütéshez.
 
Ha tovább nem szeretnénk szaporítani, megvárjuk, míg lecsendesedik, az-az nem aktív a kovászunk (nem habzik, nem emelkedik) lefedjük és hűtőbe tesszük. Legalább hetente egyszer érdemes átkeverni, és időnként feléleszteni.

Írjon vélemény

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: