Zománcozott óriás tepsi 64x40 cm 6TFA
Fogyasztói ár: 9,990 Ft
Egy jó minőségű zománcozott bevonatos tepsi kincset ér a konyhában ha sütni kell. <Zománcozott tepsi 64x40 cm 6TFA> vásárlása a legjobb választás az edenyek.hu webáruházából. A zománcozott malacsütő tepsi anyaga 0,5 mm vastagságú vaslemez méretre szabva, alakra hajtogatva, majd a szögleteknél hegesztve. A zománcozott malacsütő tepsi merevségét a felső peremek visszahajtásával nyeri el. A tepsi a végső alak elérése után van zománcozva. A zománcozott tepsi, a jellegzetes mákos tetszését fehér zománc ráspriccelésével nyeri el.
Méretek: - hosszúság alsó: - 59 cm; - felső: - 63,5 cm
- szélesség alsó: - 35,5 cm; - felső: - 39,5 cm
- magasság: - 5,7 cm
- tömeg: - 1,770 kg
- ürtaratalom: - 13 liter
Egészben sült malac 10 - 12 főre
Elkészítési idő kb. 3 óra, plusz a pihentetés.
Hozzávalók:
- 1 kisebb, konyhakész malac egészben (6-8 kg)
- só
- majoránna
- zsír
- 1 üveg világos sör
- egy kisebb darab (10-15 dkg) szalonna
Elkészítése:
- 1. Ennél a receptnél különösen fontos, hogy jól felmérjük a terepet előre, mert a malac egészben nem fér be minden tepsibe és sütőbe.
- A malac bőrét leperzseljük vagy éles késsel megkapargatjuk, hogy az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat eltávolítsuk róla; de vigyázzunk, nehogy fölsértsük.
- 2. Ezután a malacot kívül-belül bő vízzel megmossuk, majd a nedvességet leitatjuk róla. Hátára fektetjük, gerinccsontját bárddal hosszában behasítjuk (különben sütés közben a malac meghajlik) és lábait a térdhajlatnál levágjuk.
- 3. A malac belsejét megsózzuk, majoránnával meghintjük, majd legalább 1 órán át állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják. Egy tepsire fémrácsot (grillrácsot) fektetünk. A malacot ráhúzzuk egy tisztára mosott fahasábra vagy pezsgősüvegre, hogy kifeszüljön és sütés közben a formáját megtartsa.
- 4. Rácsra tesszük, füleit meg farkát zsírral megkent alufóliába csomagoljuk, nehogy megégjenek. Sütőben a közepesnél kisebb lánggal (160-170 ºC) kb. 2 óra 30 percen át sütjük; közben sörbe mártott szalonnával gyakran kenegetjük.
- 5. Elkészültét úgy ellenőrizzük, hogy villával a nyakába szúrunk (itt a legvastagabb), és ha a kifolyó lé tiszta, nem véres, akkor a pecsenye megsült. Ha sütés közben a malac bőre fölhólyagosodik, a tüzet kissé mérsékeljük, a hólyagokat pedig kiszúrjuk.
- 6. Párolt káposztával azonnal tálaljuk, nehogy pihentetés közben a keletkező gőz a bőrét felpuhítsa. Ha mégsem azonnal kínáljuk, akkor a fejét vágjuk le (tálaláskor visszailleszthetjük), mert ott keletkezik a legtöbb gőz. A maradék malacsültet hidegen is asztalra adhatjuk, amihez ecetes cékla vagy káposztasaláta illik.
Jó tanács!
- Egész évben készíthetnénk, azonban kicsi egész malacot csak az év vége felé, szilveszter előtt kapni. Év közben süssünk külön malaccombot, malackarajt stb.
- A malac előkészítése gyakorlatot igényel, ezért a nehezen elkészíthető ételek közé tartozik.
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: