G-23Z82M83B8
Kategóriák
Google fordítás
Legnépszerűbbek

Kenyérvágó deszka morzsafogóval 042/030-GYL-N

Kenyérvágó deszka morzsafogóval 042/030-GYL-N
Gyártó: MAGYAR KISIPAROS
Származási ország: Magyarország
Jutalompont: 0
Készlet információ: Készleten
Fogyasztói ár: 8,450 Ft
Db:  Kosárba
   - VAGY -   
Kenyérvágó deszka morzsafogóval 042/030-GYL-N Kenyérvágó deszka morzsafogóval 042/030-GYL-N Kenyérvágó deszka morzsafogóval 042/030-GYL-N
A kenyérvágó deszka anyaga első osztályú szárított tölgyfa. A kenyérvágó deszka elengedhetetlen tartozéka a modern konyhánknak, célszerűsége pedig vitathatatlan. A kenyérvágó deszka, magyar kisiparos által kézzel és géppel megmunkált egyedi darab, ezért két azonos formátumú kenyérvágó deszka között minimális vagyis csekély méret különbség előfordulhat. A kenyérvágó deszka, tisztítása hagyományos módon, nedves ruhával tisztára törüljük. Félévente egyszer olívaolajjal vékonyan kenjük be. Ezzel az eljárással megnöveljük a tartósságát. 
Figyelem! - A kenyérvágó deszka mosogatógépbe nem rakható!
 
Részletes méretleírás:
- hosszúság morzsafogó tálca: 42,50 cm; - rács: 37,50 cm
- szélesség morzsafogó tálca: 30 cm; - rács: 25 cm
- magasság morzsafogó tálca: 3 cm; - rács: 1,83 cm
- tömeg morzsafogó tálca: 1,175 kg; - rács: 0,49 kg
- tömeg egybe: - 1,665 kg
 
Székely pityókás, kovászos házikenyér recept
 
A pityókás házikenyér jellegzetesen tömör és nagyon laktató kenyér. Nem morzsálódik, könnyen szeletelhető, és több napig is frissen marad. Sajnos manapság otthon már egyre kevesebben sütik rendszeresen ezt a fajta kenyeret, de aki süti, az úgy süti, ahogy annak idején a nagymamájától tanulta, 8 kg lisztből, nagy munkával.
 
Hozzávalók egy kb. egy két kilós kenyérhez, vagy kettő darab egy kilóshoz:
 1,5-2 kg liszt
 1/2-1 kg krumpli (pityóka)
 2 evőkanál só
 5 dkg friss élesztő
 kb. 15 dkg kovász
 
Elkészítése:
Héjában megfőzzük a krumplit, majd meghámozzuk, és átnyomjuk krumplinyomón. Átszitáljuk a lisztet, és nagy tálban a krumpli mellé tesszük. (ha van, dagasztóteknőbe.) Összekeverjük a liszt egy részét a krumplival, majd hozzáöntjük a kb. 3 dl. vízben elkevert kovászt és élesztőt. Összegyúrjuk, majd bőven megszórjuk liszttel, és éjszakára pihenni hagyjuk. (A hagyomány szerint ilyenkor három keresztet rajzolnak a kenyérbe, és kérik rá a Fent való áldását.) Másnapra teljesen elterül a tálban a tészta. Ekkor bő fél - egy liter langyos vízben feloldjuk a sót, majd több részletben hozzáöntjük a kenyértésztához. Kisebb adagokban hozzágyúrjuk a lisztet, és addig dagasztjuk, amíg elválik a dagasztóteknő oldalától és meg nem cseppen az eszterhéj (jelen esetben az izzadság a homlokról). (A víz mennyisége a liszt minőségétől függ. Nem szabad túl lágy tésztát kapnunk.) Letakarjuk a tésztát, és hagyjuk kelni kb. egy órát. Közben begyújtjuk a kemencét. Amikor megkelt a tészta, megformázzuk a kenyeret, és kb. 1 órán át sütjük a forró kemencében (vagy 210-230 fokra melegített sütőjében). A tálon, illetve a dagasztóteknőn maradt tésztából készül a következő kovász, és egy madárka is, amelyet az erdélyi nénik két mozdulattal formáznak meg. Kis befőttes üvegbe tesszük a kovászt, majd lezárva érlelődni hagyjuk a következő sütésig. Bottal leverjük a megsült kenyérről a fekete héját, majd nagy reszelővel át is reszelhetjük a felületét. Ezután konyharuhába tesszük, és hagyják kihűlni.

Írjon vélemény

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: