Vágódeszka és tálalódeszka KP – 30/14 – JAN
Jutalompont: 0
Készlet információ: Készleten
Vágódeszka és tálalódeszka KP - 30/14 - JAN eladás, értékesítés, vásárlás. A vágódeszka és tálalódeszka anyag összetétele bükkfa
Méretek: - hosszúság nyél nélkül: - 19 cm; - nyéllel: - 30 cm
- szélesség: - 14 cm
- nyél hosszúság: - 11 cm
- vastagság: - 1,20 cm
- tömeg: 0,25 kg
Sertés tarja tárcsán
Tárcsázni jó! A tárcsán mindig finom étel készül. Legtöbbször hús. Ez lehet tarja, csirke, szalonna, virsli, kolbász… a tárcsán való sütésben még az is jó, hogy a húsokkal együtt elkészíthető a köret is. Köretnek krumplit, gombát és hagymát szokás sütni.
A tárcsázásban azonban az a legjobb, hogy barátok is kellenek hozzá!
Hozzávalók (4 fő)
- 4-8 szelet tarja,
- 4-8 db csirke comb
- kb. 1 kg krumpli
- fél kg gomba
- fél kg hagyma
- 1 liter olaj (olíva az igazi)
A húsokat előző este bepácoljuk.
A gombát, a hagymát, a burgonyát megtisztítjuk. A krumplit hasábra, a hagymát és a gombát karikára vágjuk.
A tárcsa úgy működik, mint egy hatalmas wok. Az olajt úgy öntsük a tárcsába, hogy a pereme is mindenhol olajos legyen. Azaz lassan, türelmesen, centiről centire haladva.
Először a tarját tesszük bele. Le középre, az összegyűlt olajba, majd egy villával húzzuk fel a tárcsa szélére. A húst gyakran kell forgatni, és az olajba mártogatni, hogy ne száradjon ki. Ha a tárcsa széle már tele van husival, következik a krumpli. Az alul összegyűlt olajba tegyünk annyi lecsöpögtetett krumplit, hogy az olaj ellepje. Ha a krumpli megsült, akkor jöhet a hagyma, illetve a gomba sütése. A zöldségek valamivel hamarabb sülnek, mint a hús.
Tapasztalatom szerint az első adag krumpli teljesen elfogy, mire a húst lehet levenni a tárcsáról.
A krumplit, hagymát és gombát nem fontos fűszerezni, mert a fűszeres olajban nagyon finom ízű lesz.
Erdélyi füstölt kolbász recept
Hozzávalók:
- 2,5 kg sertéshús
- 70 dkg marhahús
- 2 nagy fej fokhagyma
- 5 g őrölt fekete bors
- 1 evőkanál csípős fűszerpaprika
- 1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
- 5 dkg só
- 5 g szárított csombor (Borsika fű)
Elkészítés:
A húsokat mosás és lecsöpögtetés után nagyobb darabokra szeleteljük és együttesen ledaráljuk. A tisztított fokhagymát összezúzzuk, majd az ízesítőkkel, kevés vízzel együtt a húshoz adva alaposan összedolgozzuk úgy, hogy könnyen bélbe tölthető legyen. Lecsöpögtetés után füstöltjük.
Frissen sütve burgonyapürével tálaljuk. Vörös bor illik hozzá.
Kolozsvári füstölt szalonna elkészítése:
Ez a szalonna fiatal és perzselt sertésből finom. A fél disznó oldaláról lefejtjük a szalonnát a sonka és lapocka között.
Úgy vágjuk, hogy kerüljön rá az oldalasból egy vékony húsréteg. Ha angolszalonnát is akarunk készíteni, akkor vigyázzunk, hogy a karajt fedő hátszalonnát nehogy hozzáfejtsük! Amennyiben nem akarunk hagyni angolszalonnát, akkor nem érdekes, mert a hátszalonnát levéve, ízlés szerint készíthetünk belőle egyéb szalonnaféleséget, illetve kisüthetjük zsírnak.
Először egyetlen nagy táblában formázzuk ki a meghagyandó szalonnát. Ez ismét ízlés dolga, ki, milyen vastagon szereti. Ebből az egész táblából alakítjuk ki aztán a kisebb táblákat. Ez attól függ, mekkora volt a disznó. Általában két, esetleg három szép táblát készíthetünk. Ez gusztusos is és könnyen kezelhető.
Kihűlés után alaposan besózzuk, majd bőrös felükkel lefelé fordítva, egymásra helyezve, betesszük a sózó-kádba. Ebben érleljük hat-hét napig úgy, hogy minden nap megforgatjuk. Ezután páclevet készítünk
13 liter vízhez:
- 2 kg jódmentes só
- 1 dkg salétrom só
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál koriander
- 1 evőkanál fenyőmag
- 4 babérlevél
- 3 fej vöröshagyma
A fenyőmagot és a koriandert finomra őröljük. A fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Beletesszük a többi adalékot is és felforraljuk, majd kihűtve rászűrjük a szalonnára. Fontos, hogy a páclé teljesen elfedje a felső darabokat is. Ebben érleljük még egy jó hétig, majd a pácléből kivéve 2-3 napig szellős helyen kilógatva szikkasztjuk. Az alaposan kiszikkasztott szalonnatáblákat hideg füstön szép piros-barnára füstöljük. A füstről levéve száraz, szellős, hűvös helyen érleljük, majd gondosan elcsomagolva, hűtőládában tároljuk. Így nem lesz a húsréteg ehetetlenül kemény, hanem ez a szalonna olyan finom puha marad, hogy elolvad a szájban.
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: