Pizzasütő lap 42×29×2,50 cm 075098-ZEN
Fogyasztói ár: 4,850 Ft
A Pizzasütő lap 42×29×2,50 cm 075098-ZEN anyaga 2 mm-es szénacél lemez teflonbevonattal kezelve. Pizzák készítésére való, de akár lepények, piték, kenyérlángosok, stb. sütésére is használható. A bevonatnak köszönhetően egyenletesen sül a tészta és nem tapad hozzá a sütőedényhez. Mikrohullámú sütő kivételével minden tűzhely sütőjében használható +230 °C -ig. Tisztítása semleges mosogatószerrel. Mosogatógépbe nem rakható.
Részletes méretleírás:
- hosszúság alsó belső: 35,50 cm; - felső belső: 37 cm
- hosszúság alsó külső: 36 cm; - felső külső: 42 cm
- szélesség alsó belső: 24,50 cm; - felső belső: 26 cm
- szélesség alsó külső: 25 cm; - felső külső: 29 cm
- magasság belső: 2,50 cm, - külső: 2,70 cm
- tömeg: 0,455 kg
- maximum hőmérséklet tartomány: +230 °C
Sonkás, sajtós, hagymás, olívabogyós pizza
Hozzávalók 4 főre
Tésztához:
500 g liszt (200 g teljes kiőrlésű tönköly, 200 g és 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt)
15 g só
2 dl víz
1 dl tej
10 g cukor
7 g instant élesztő
Paradicsommártáshoz:
2,5 dl paradicsomszósz (vagy két db 70 g - ós sűrített paradicsom konzerv)
két gerezd apróra vágott vagy reszelt fokhagyma
morzsolt oregánó és bazsalikom (ha van friss, az a legjobb)
csipet só
lehelet cukor
tört bors
0,1 dl víz, csak a sűrített paradicsomos változatnál
Feltéthez:
100 g sonka, apróra vágva
200 g mozzarella (két zacskó)
1 fej lilahagyma
50 g karikára szelt olívabogyó
Elkészítése:
Az 1 dl tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a 10 g cukrot és beleöntjük a 7 g instant élesztőt - a poharat meleg helyre félre tesszük, hogy az élesztő beinduljon.
Az 500 g szobahőmérsékletű lisztet és a 15 g sót tálba öntjük (precízek át is szitálhatják a lisztet)
A felfutott élesztőt a liszt közepébe mélyesztett üregbe öntjük, elkezdjük összedolgozni. Pár kézmozdulat után hozzáadunk 1,5 dl langyos vizet (nem a teljes mennyiséget!), majd tovább gyúrjuk a tésztát.
Az étel alapja a jó tészta, aminek az elkészítésénél nem szabad grammra pontosan a receptekre hagyatkozni, mert ahány liszt annyiféle viselkedés.
Az a lényeg, hogy az összegyúrt tészta kilapításkor ne törjön, azt az állapotot próbáljuk elérni, amikor az anyag kissé gumiszerűen rugalmas, nem ragad a konyhapulthoz. Ha törik, pár csepp vízzel gyúrjuk jól át, ha ragacsos, csipet liszt hozzáadásával próbáljunk korrigálni. Aranyszabály a mértékletesség és türelem.
Az összedolgozott tésztát tegyük meleg helyre és takarjuk le egy meleg vízzel benedvesített konyharuhával - nagyjából fél órát pihentetjük, kelesztjük.
Öntsük a 2,5 dl paradicsomszószt egy lábosba (ha sűrített paradicsom konzerveket használunk, adjunk hozzá egy kis vizet.)
Adjuk a paradicsomhoz a morzsolt oregánót, bazsalikomot, reszelt (vagy apróra vágott) fokhagymát, a sót, cukrot és tört borsot, majd alacsony lángon (alacsony fokozaton) főzzük össze. Amikor kóstolásra megfelelő az íz és az állag is krémes, vegyük le a tűzhelyről.
Gyújtsuk be a sütőt és hevítsük 190-200 fokra. Vegyük elő a megkelt tésztát és nyújtsuk ki kb. 3 - 5 mm vastagságúra. Aki a vastagabb tésztát szereti, ne nyújtsa ennyire vékonyra. Nyújtás előtt érdemes kiválasztani, miben fogjuk megsütni és ehhez a formához (négyzetes, kör) igazítani a nyújtandó tésztát.
A jó zománcos vagy teflon tepsit/pizza sütőt nem kell sem olajjal sem vajjal kikenni, elég, ha a kinyújtott tészta alja kicsit lisztes. Ha nem bízunk a tepsiben, akkor kis olívaolajt kenhetünk alá - de ne ússzon benne a tészta.
A tepsibe igazított tésztára kenjük rá a paradicsomszószt, majd szépérzékünknek megfelelően tegyük rá a felvágott sonkát, olívabogyót, hagymakarikákat és a szintén felkarikázott mozzarellát. Oregánó mániások még szórhatnak rá egy kicsit a fűszerből.
Tegyük be az előmelegített 190-200 fokos sütőbe és süssük 15-20 percig, amíg a sajt teteje kicsit megpirul.
Írjon vélemény
Az Ön neve:Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Értékelés: Rossz Jó
Írja be az ellenőrző kódot: