G-23Z82M83B8
Kategóriák
Google fordítás
Legnépszerűbbek

Nokedliszaggató fém szaggatólapáttal 100038

Nokedliszaggató fém szaggatólapáttal 100038
Származási ország: Magyarország
Jutalompont: 0
Készlet információ: Készleten
Fogyasztói ár: 2,250 Ft
Db:  Kosárba
   - VAGY -   
Nokedliszaggató fém szaggatólapáttal 100038 Nokedliszaggató fém szaggatólapáttal 100038

Egy jó minőségű nokedliszaggató kincs a konyhában és a legjobb választás a nokedli készítéshez. Anyag összetétele: - egyenlő távolságokba kilukasztott ónozott lemezből készül. A szaggató lapát vaslemez fa markolattal.

Méretek: - hosszúság: - 19 cm (munka felület), - hosszabbított kerettel: - 30 cm
                - szélesség: - 12 cm
                - magasság: - 2 cm (adagoló tégelyjel)
                - luk méret: - 8/5, - mm
                - tömeg: - 0,105 kg

Lapát: - hosszúság: - 17 cm
           - szélesség: - 8,5 cm
           - tömeg: - 0,050 kg

Hegyi pörkölt

Hozzávalók fejenként:
 - fél kiló vaddisznóhús, (legyen benne oldalas is) vagy ugyanennyi marhalábszár,
 - egy sertés köröm négyfelé vágva,
 - fél fej öklömnyi vöröshagyma,
 - egy öklömnyi krumpli,
 - hüvelykujjnyi füstölt szalonna,
 - zsiradék, só, csemege pirospaprika, piros arany, köménymag, mustár, egy üveg vörösbor, erős paprika, fokhagyma vagy fokhagymakrém.

Elkészítése:
A hagymát kellő zsiradékon aranysárgára pirítjuk. Ráöntjük a csemege fűszerpaprikát, néhány gyors keverés után egy kevés vizet öntünk rá, ezzel kész a szaft alap.
Rátesszük a disznó vagy marhahúst, megsózzuk, és nagy lángon, erőteljes keverés közben addig sütjük, amíg a hús kifehéredik és levet ereszt.
Ekkor hozzátesszük a körmöt, az apróra vágott füstölt szalonnát, a köménymagot, erős paprikát, ha kevés a leve (biztosan kevés), egy kis vizet.
Kinyitjuk a borosüveget és kortyintunk egyet, mert innentől jó 1,5 - 2 óráig nincs más dolgunk, mint megakadályozni a hús odaégését és közben poharunkat időnként újra tölteni. Ha zsírjára sül a hús, öntünk utána egy kis vizet. Néha megkóstoljuk a szaftot, pótoljuk az esetleg hiányzó sót, paprikát (inkább piros arannyal), köményt és az erős paprikát. Közben megpucoljuk és felaprítjuk a krumplit hüvelykujjnyi darabokra.
Jó másfél órás rotyogás után, amikor a hús már kezdi elveszíteni a gumi állapotot, de még nem puha, beleöntünk a pörköltbe egy kevés vörösbort, némi mustárt, és a zúzott fokhagymát, végül a felaprított krumplit.
Innentől körülbelül fél óra múlva puhul meg a krumpli. Ha eltaláltuk, akkor már a hús is puha, ha nem, pechünk van, mert ha tovább főzzük, a krumpli szétesik. Közben folyamatosan rázogatni kell, mert egyre sűrűsödik, és könnyen odakozmál.

  Ha kint a természetben főzzük, bográcsban célszerű. Ha elő akarunk készülni a művelethez, otthon a krumpli bele tétele előtti állapotig bezárólag elvégezhetjük a műveletet, a bográcsban forralunk egy kevés vizet, beletesszük a lábasban hozott, kocsonyásra merevedett, majdnem kész pörköltet, felforraljuk, és mehet bele a krumpli.

Nokedli

Hozzávalók:
 - 50 dkg liszt
 - 1 tojás
 - só
 - olaj vagy zsír

Elkészítés:
A lisztet a tojással, a sóval és annyi vízzel kavarjuk össze, hogy könnyen keverhető massza legyen. Lobogó, sós vízbe tegyünk 1 (egy) evőkanál olajt (olíva vagy napraforgó) és nokedli szaggatóval szaggassuk bele az elkészített alapanyagot, egyszerre inkább kevesebbet. Kb. 10 percig forraljuk, közben többször keverjük meg, nehogy az alján leragadjon. Ha feljön a tetejére, leszűrjük a nokedlit, leöblítjük. Lecsöpögtetve elkeverjük kevés felmelegített olajjal, zsiradékkal. Pörköltekhez adjuk köretként.

Csirkepaprikás
 
Hozzávalók:
- 4 db csirkecomb (lehet felső vagy alsó, illetve egyben is)
- 50 dkg csirkemell
- 2 nagy db vöröshagyma
- 1 kisebb kötés petrezselyemzöldje
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- bors, só ízlés szerint
- 2-3 evőkanál ólivá olaj, vagy sertés zsír (vagy az egyik, vagy a másik, de soha ne keverjük) MEGJEGYZÉS: - SERTÉSZSÍRRAL AZ IGAZI!
- 3 dl tejföl
- 1 popózott evőkanál finomliszt
- 1 dl víz

Elkészítése:
A csirkecombot, csirkemellet és a vöröshagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a csirkemellet nagyobb darabokra vágjuk.
Az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd húzzuk félre, és szórjuk meg a pirospaprikával, jól keverjük el, öntsük fel kb. 1 dl vízzel, és adjuk hozzá a borsot és forraljuk fel.
Mikor felforrt rakjuk bele a csirkecombokat és a darabolt mellet. Jól forgassuk át őket, majd adjuk hozzá a felkarikázott paprikát és paradicsomot. Fedő alatt pároljuk saját levében. Ha esetleg elfő, pótoljuk egy kis vízzel (de attól lesz igazán ízletes, ha saját levében tudjuk főzni).
Eközben a tejföllel elkeverjük a lisztet, és adunk hozzá egy kis pirospaprikát, hogy szép piros legyen a szaftunk. A léből kimerünk annyit a tejfölhöz, hogy csomómentesre és hígra tudjuk elkeverni.
Ha megpuhult a csirkecomb és csirkemell, hozzákeverjük a tejfölös-habarást, óvatosan, hogy ne törjük szét a húst és felforraljuk. Ha kell, még utána ízesítünk.
Nokedlivel tálaljuk.

Írjon vélemény

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot: